Umjesto uvoda u cjelokupni TA svijet, evo kratke priče o planiranju odmora

Naš unutrašnji svijet, po Transakciono-analitičkoj teoriji, sastavljen je iz tri, jednako važne, cjeline.  Tri ego stanja. Ego stanje Dijete, u kojem su smještene naše potrebe, želje i prva emocionalna iskustva; ego stanje Roditelj u kojem su pravila po kojima treba živjeti, moralna načela i druge životne lekcije od važnosti za naš opstanak i najzad ego stanje Odrasli koji nepristrasno ocjenjuje realnost, donosi zrele odluke i uskleđuje potrebe Djeteta sa ograničenjima Roditelja.

Unutrašnji razgovor između naša tri ego stanja čujemo gotovo neprekidno. Nekada mu posvetimo mentalnu pažnju i budnost, jer nam je važno da čujemo šta nam unutrašnji “glas(ovi)” govore, a nekad ga uopšte ne registrujemo svjesno.

Da to približimo konkretnim primjerom. Vrijeme je godišnjih odmora i u sred ste planiranja nekog putovanja. Vaše ego stanje Djeteta opaža zanimljivu ponudu za Tajland: “Ide mi se na neko egzotično putovanje ove godine!”. Česta, automatska reakcija unutrašnjeg Roditelja na autentične potrebe Djeteta je kritika ili zabrana: “Ma, da li ja to dobro čujem sebe? Ne znam odakle mi novac za to! Da sam upola dobro plaćen/a za trud i vrijeme koji ulažem na poslu, pa da još i imam čemu da se nadam. Ovako, ne zaslužujem bolje od šetnje po parku!”. Unutrašnje, grubo kažnjavanje Djeteta, razlog je mnogih loših osjećanja. Da bi se začarani krug prekinuo potrebno je aktivirati ego stanje Odrasli, koji će, objektivno cijeneći realnost, pomiriti suprotsavljenje strane: “Baš zbog napornog rada, zaslužujem da sebi ugodim i odem negdje gdje ću uživati. Istina je da sada nemam novca za Tajland ali mogu početi da štedim za jedno takvo putovanje. Da vidimo šta sada dolazi u obzir … Vidi Sicilija! .”

Ukoliko ti se dopao sadržaj, možeš ga podijeliti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *