Kada i kako počinjemo psihološki da se strukturiramo

Naša ličnost se sastoji  od tri jednako važna dijela, koja se u TA nazivaju Roditelj, Odrasli i Dijete. Tokom razvoja prvo se formira ego stanje Djeteta. Evo priče o njegovom nastajanju.

Formiranje ego stanja Djeteta počinje još u majčinoj utrobi. Stvaraju ga tjelesne senzacije koje nastaju kao reakcija ploda na različite nadražaje. Ti nadražaji mogu biti unutrašnji (kada potiču od majke tj njenih raspoloženja, kretanja, tjelesnog i mentalnog zdravlja) i spoljašnji (kada ih stvaraju spoljašnji zvukovi, termičke senzacije, dodiri).

Mama i beba tako imaju jedinstvenu vezu od čijeg kvaliteta zavisi formiranje bazičnih osjećanja prijatnosti, zadovoljstva i sigurnosti. U TA vjerujemo da je za zdrav razvoj ličnosti jednako važno komunicirati  sa djetetom dok je još u stomaku kao i onda kada dođe na ovaj svijet.

Istina, takva komunikacija je specifična na mnogo načina, najprije po kanalu kroz koji se odvija. Beba nas „čuje i razumije“ kroz senzacije i osjete. A oni su, na nivou psihološke dobrobiti, mnogo snažniji i moćniji od riječi. Nekada čak snažniji i od dodira. Njegujući plod od začeća, omogućavamo njegovom ego stanju Djeteta da se formira u ono što će kasnije postati njegov intuitivni, kreativni i osjećani dio ličnosti.

Zato, buduće mame, njegujte svoju bebu još dok je u vama. Razgovarajte sa njom, šaljite joj pozitivne vibracije puštajući joj prijatnu muziku, dozvoljavajući joj da neprekidno osjeća toplinu vašeg dlana, kao i da postepeno razvija sigurnost kroz vaš unutrašnji mir. Milujte je. Rukama i mislima podjednako.

A mi ostali, koji smo kroz ovu fazu formiranja ego stanja Djeteta davno prošli, možemo probati da saznamo kakva priča prati naš dolazak na ovaj svijet? Da li u tvojoj porodici postoji “legenda, anegdota, priča” u vezi sa tvojim začećem, devetomjesečnoim putovanjem ili samom rođenju.  Raspitaj se i saznaj više. Važno je da od svojih roditelja ili drugih njegujućih osoba iz okruženja, čuješ “kako je sve počelo”.

Ukoliko ti se dopao sadržaj, možeš ga podijeliti.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *